
Pelastusopiston harjoitusalueelle rakentuvan Työturvallisuuden harjoitusalueen (TTHA) avajaisia vietettiin juhlavissa merkeissä 23.8.2017. Avajaiset olivat yksi merkkipaalu TTHA:n tarinassa, joka sai alkunsa Talonrakennusteollisuus ry:n aktiivisuuden pohjalta vuoden 2014 lopulla. Silloisen Kuopio Innovation Oy:n kätilöimänä saatiin aikaan valmisteluhanke, jossa selvitettiin mahdollisuuksia saada työturvallisuuden harjoitusalue Kuopioon. Katseet olivat jo tuossa vaiheessa suuntautuneet Pelastusopiston harjoitusalueelle. Valmisteluhanketta seurasi parhaillaan käynnissä oleva Työturvallisuuden harjoitusalueen toteutusta ja rakentamista tukeva hanke, joka päättyy vuoden 2018 lopussa.
Missä ollaan nyt? TTHA:lle on valmistunut 27 rastia, joita kehitetään edelleen ja rastikohtaisia koulutussuunnitelmia työstetään. Myös uusia rasteja on suunnitteilla. Tavoitteena on, että kaikilla rasteilla on yhtenäinen koulutussuunnitelma, jossa yhdistyvät pedagogiset hyvät käytänteet ja rastin sisällölliset ulottuvuudet. Pelastusopisto on yhdessä sopimuskumppaneiden kanssa suunnitellut ja lähtenyt toteuttamaan kouluttajakoulutusta. Tarkoituksena ei ole tuottaa putkesta ulos täysiverisiä opetusalan ammattilaisia, vaan kehittää kouluttajien valmiuksia toteuttaa laadukasta rastikoulutusta. Olen vakuuttunut, että kouluttajakoulutus avaa ihan uudenlaisia näkökulmia ja oivalluksia omaan työhön.
Sopimuskumppaneita on mukana 30, yhteistyökeskusteluja ja sopimusneuvotteluja jatketaan vuonna 2018. Vaikka matka koulutustarpeesta sopimuskumppaniksi ei ole mutkaton, Pelastusopistolla on vahva tahtotila kehittää toimintakonseptia ja uusia tapoja avata aluetta uusille toimijoille eri toimialoilta. Kuuntelemme myös herkällä korvalla palautteita ja kehittämisideoita. Olennaista TTHA:n rakentumisen ja kehittymisen kannalta on yhteistyö kumppaneiden kanssa. Vain sen kautta pysytään kartalla siitä, mitä elinkeinoelämä, yritykset tarvitsevat. Markkinointia suunnitellaan ja toteutetaan hyödyntäen nykytekniikan suomia mahdollisuuksia. Ehkäpä todellisuutta ja virtuaalitodellisuutta voisi yhdistää sopivassa suhteessa.
TTHA täydentää Pelastusopiston harjoitusalueen koulutus- ja kouluttautumismahdollisuuksia. Harjoituskohteita voidaan soveltaen käyttää joissakin Pelastusopiston koulutustoiminnoissa. Toisaalta koulutustoimintojen kautta saadaan syötteitä harjoituskohteisiin, ja mahdollisesti lisätään ymmärrystä ajatellen niitä tilanteita, joissa turvallisuus onkin pettänyt ja on tarve operoida pelastustoimen kanssa.
Pelastusopiston TTHA täydentää työturvallisuusasioiden koulutusympäristöjä. Niin TTHA, Rudus Turvapuisto ja Pohjois-Suomen Turvapuisto toimii omalla konseptillaan, mutta kaikilla meillä on yhteinen tavoite: työturvallisuuden edistäminen. Jokainen vältetty työtapaturma on iso säästö niin taloudellisesta kuin inhimillisestä näkökulmasta.