
Kun työturvallisuus on rakennustyömaalla kunnossa, on lopputuloskin yleensä laadukkaampi. Siistillä työmaalla ei ole kompastumisen vaaraa ja pölyä ei joudu vääriin paikkoihin. Työmaalle saapuessa jo pikaisella vilkaisulla oppii aika äkkiä tietämään, missä mennään. Jos työmaalla on siistiä ja tavarat ovat oikeilla paikoillaan, kertoo se useimmiten myös siitä, miten työmaa etenee. Yleensä jos asiat ovat kunnossa ja järjestyksessä, voi hyvin äkkiä päätellä, että ollaan myös aikataulussa. Työturvallisuus, aikataulut, kustannukset ja laatu kulkevat aina käsi kädessä.
Moni työtapaturma jää sattumatta, kun asioita on mietitty ennen tekemisen aloitusta. Työturvallisuutta mitataan monilla eri mittareilla, joista ehkä yleisin tapaturmataajuus kertoo tapaturmien määrän miljoonaa työtuntia kohden. Tapaturmataajuus on vertailukelpoinen mittari ja sillä voidaan vertailla omaa riskialttiutta suhteessa muihin tai työmaiden välillä. Meillä Laptilla tapaturmataajuustavoite vuonna 2018 on alle 10, kun rakennusalan keskimääräinen tapaturmataajuus on edelleen yli 60. MVR- tai TR-mittauksia tehdään viikoittain työmaakohtaisesti ja se kertoo työmaan turvallisuustaajuuden. Meillä on siihen asetettu tavoitetaso, joka on 94 % eli haluamme että asiat työmaillamme ovat kunnossa.
Viikoittaisen TR-mittauksen lisäksi meillä on käytössä 10Pro Oy:n kanssa yhteistyössä kehitetty Turva-app -sovellus turvallisuushavaintojen ilmoittamiseen. Sovelluksen voivat kaikki työmaalla ladata puhelimeensa ja ilmoittaa kuvan kera havainnoistaan, myös niistä positiivisista. Sovelluksen käyttäminen antaa käyttöön paljon enemmän silmäpareja havainnoimaan turvallisuutta ja myös kriittisyys omaa toimintaa kohtaan. Sovelluksen käyttäjille arvotaan myös palkintoja kiitoksena panoksesta, mutta paras palkinto on työmaan parantunut turvallisuustaso. Ilmoituksia on otettu vastaan vuoden alusta ja niitä on tullut jo yli 500. Positiivista palautetta on tullut ilahduttavasti myös sovelluksen helppokäyttöisyydestä.
Panostamme Laptilla työturvallisuuteen myös oman räätälöidyn työturvallisuuskorttikoulutuksen muodossa. Toteutamme työturvallisuuskorttikoulutukset yhteistyökumppanimme kanssa. Korttikoulutus ei ole vain päivän mittainen luento vaan siellä myös tehdään ja mietitään asioita esimerkiksi työmaillamme sattuneiden läheltä piti -tilanteiden tai tapaturmaesimerkkien kautta. Myös tästä olemme saaneet hyvää palautetta ja konkreettisuus koulutuksissa tuo asioita lähemmäksi omaa työtä.
Työturvallisuuskorttikoulutus täytyy suorittaa viiden vuoden välein, joten muitakin turvallisuuskoulutuksia tarvitaan, jos turvallisuustasoa yrityksessä halutaan nostaa ja vaikuttaa pysyvästi työturvallisuusasenteiden kehittymiseen oikeaan suuntaan. Lapti käyttää TTHA:n ja turvapuistojen rasteja erilaisiin koulutuksiin, joissa otamme nämä käytännönläheiset koulutusympäristöt täysimääräisesti käyttöön. Näin saisimme koulutuksiin edelleen lisää konkreettisuutta ja yhdessä tekemällä eri rasteilla asiat jäisivät varmasti vielä paremmin mieleen.