Ensimmäisiä harjoituskohteita jo valmiina
Suomen kolmas turvapuisto, Työturvallisuuden harjoitusalue, rakentuu hyvää vauhtia Pelastusopiston harjoitusalueen yhteyteen Kuopion Korvaharjuun. Työturvallisuuden harjoitusalueen toteutusta koordinoi kesäkuusta 2016 alkaen Pelastusopisto.
– Työturvallisuuden harjoitusaluetta on rakentamassa tällä hetkellä noin 30 sopimuskumppania ja lisäksi mukana on laaja joukko yhteistyökumppaneita. Kesän ja syksyn aikana harjoitusalueelle valmistuu noin 15 harjoituskohdetta niin rakentamisen, infrarakentamisen kuin teollisuudenkin aloille. Lisäksi valmistelussa on vielä useita harjoituskohteita, kertoo Työturvallisuuden harjoitusalueesta vastaava projektipäällikkö Maarit Manninen Pelastusopistolta.
Harjoituskohteet rakennetaan teemojen mukaisiin lohkoihin.
Työturvallisuuden harjoitusalueen harjoituskohteet rakennetaan lohkoittain
Rakentamisen lohkoon toteutettavissa harjoituskohteissa käsitellään mm. telineturvallisuutta, levy- ja holvimuottityötä, elementtien asennusta, nostoturvallisuutta, kattotyöskentelyä sekä henkilönostinturvallisuutta, pölyntorjuntaa ja säänsuojausta. Sähkölinjoihin ja pylvästurvallisuuteen liittyvä harjoituskohde on toteutumassa sähkön ja energian lohkoon, kun taas infrarakentamisen lohkoon toteutettavat harjoituskohteet liittyvät mm. työmaan liikennöintiin ja konetyöskentelyyn sekä tien kunnossapitoon ja huoltoon. Teollisuuden lohkon harjoituskohteet koskevat suljetuissa tiloissa työskentelyä sekä prosessiteollisuuden vaarallisia kemikaaleja, lisäksi mukana on syvissä kaivoissa työskentelyn turvallisuus.
– Lisäksi työstämme rastien käsikirjoituksia ja tarinoita eli mitä kussakin harjoituskohteessa tulisi oppia ja miten kyseinen kohde koulutetaan. Käsikirjoitusten ja tarinoiden kautta koulutus on käytännönläheistä. Mallinukeilla lavastetut, oikeita työtilanteita jäljittelevät harjoituskohteet jäävät varmasti mieleen. Skanska Talonrakennus Oy:n työmaan turvallisuusjohtamista käsittelevä harjoituskohde sekä Lujatalo Oy:n harjoituskohde suurten betonielementtien turvallisesta käsittelystä ja säilytyksestä ovat tästä erinomaisia esimerkkejä, toteaa Manninen.
Harjoituskohde suurten betonielementtien turvallisesta käsittelystä. Kuvat: Jukka Moilanen/Lujatalo Oy.
Harjoituskohteisiin tulee myös kylttejä, joissa kerrotaan kohteen keskeiset opittavat asiat. Kyltteihin pyritään saamaan myös kuvauksia tapahtuneista vaaratilanteista ja tapaturmista.
Työturvallisuuden harjoitusalueen kylttipohjat ovat osa Työturvallisuuden harjoitusalueen viestinnän ja visuaalisen ilmeen kokonaissuunnittelua, joka on Pelastusopistolla parhaillaan työn alla. Sähköinen ajanvarauskalenteri Työturvallisuuden harjoitusalueelle saadaan käyttöön syksyllä, jolloin sopimuskumppanit pääsevät hyödyntämään aluetta koulutuskäytössä. Työturvallisuuden harjoitusalueelle järjestetään myös esittelypäiviä, jolloin kiinnostuneet yritykset voivat tulla tutustumaan alueeseen, lupaa Manninen.
Lisätiedot:
Pelastusopisto, projektipäällikkö Maarit Manninen, maarit.manninen@pelastusopisto.fi, puh. 0295 453 500.