Rakennusteollisuuden valtakunnallinen turvallisuusviikko pidettiin tänä vuonna 14.-18.5.2018. Itä-Suomessa Turvallisuusviikon tapahtuma työnäytöksineen järjestettiin 16.5.2018 Työturvallisuuden harjoitusalueella Kuopiossa. Tilaisuuteen osallistui reilut 50 henkilöä Itä-Suomen rakennusliikkeistä ja mukana oli niin yritysjohtoa, projekti- ja työpäälliköitä, työnjohtoa kuin työsuojeluvaltuutettuja ja -päälliköitä. Turvallisuuden kehittäminen yhdessä ja yhteistyössä olivat päivän kantavia teemoja, jotka toistuivat kaikissa puheenvuoroissa.
Talonrakennusteollisuus Itä-Suomen aluepäällikkö Kimmo Anttonen esitti avaussanoissaan vakavan huolen rakennusalan tapaturmataajuuden jumittumisesta paikoilleen. Miten mennään eteenpäin, mitkä ovat ne seuraavat stepit, jotta vajaan kahden vuoden päähän asetettu, vielä kaukana oleva nolla tapaturmaa -tavoite voidaan saavuttaa? Turvallisuusasioita on vietävä eteenpäin yhteistyössä ja siitä tämän päivän tapahtuma työnäytöksineen on hieno osoitus, Anttonen totesi.
Turvallisuuspäällikkö Matti Eronen Skanska Talonrakennukselta alusti seminaarissa turvallisuushavainnoista. Työturvallisuuslaki edellyttää vikojen ja puutteellisuuksien poistamista ja niistä ilmoittamista. Huonoa turvallisuushavaintoa ei ole olemassa ja havaintojen kautta etsitään selkeästi syitä, ei koskaan syyllisiä. Muista, että yksi havainto voi pelastaa jonkun hengen. Myös positiivisten havaintojen ilmoittaminen vie eteenpäin työturvallisuutta. Omaan asenteeseen voi vaikuttaa vain itse ja yhteistyö on iso pointti, yhdessä näitä hommia tehdään, Eronen korosti.
Turvallisuuspäällikkö Juha Lehikoinen Rudukselta kertoi hyvin toteutetusta betonin pumppauksesta. Ennen pumppauksen aloittamista tulee aina täyttää pystytyspöytäkirja ja linjan rakentamisessa tulisi olla aputyövoimaa. Betonipumpun turva-alue on aina eristettävä liikenteestä työn ajaksi hyvissä ajoin, huomioitava on myös mahdolliset ilmalinjat ja kaivannot. Yhteistyöllä saamme pumppauksen tehtyä turvallisesti.
Vastaava työterveyslääkäri Jari Honkanen Mehiläisestä kertoi seminaarissa altistumisesta ja ergonomiasta rakennustyöstä. Motivoitunut työntekijä itselleen sopivassa työssä, oikeilla työkaluilla ja oikeilla työtavoilla tekee parhaiten työnsä. Hyvinvoiva ihminen tekee työnsä paremmin.
Tarkastaja Arto Liukkonen Itä-Suomen AVI:sta kertoi Itä-Suomen työturvallisuuskilpailun tilanteesta. Tähän mennessä on tehty 50 tarkastusta ja TR-mittausten keskiarvo on 90,6. Lisäksi mitataan työmaan turvallisuusjohtamista, tässä keskiarvo on 88,9. Tänä vuonna mitataan myös työmaalla tehtyä turvallisuushavaintojen määrää, vain vajaassa puolessa työmaista on tehty turvallisuushavaintoja. Parannettavaa siis riittää.
Seminaariosuuden jälkeen siirryttiin työnäytöksiin, joita oli tänä vuonna kaksi, betonin pumppaus sekä pölyntorjunta ja ergonomia. Betonin pumppauksen työnäytöksen järjesti Rudus Oy, jonka betonipumppuauto oli paikalla koulutuksen ajan. Betonipumppu oli sijoitettu tarkoituksella virheellisesti ja koulutuksessa osallistujat saivatkin ensin etsiä 5 virhettä, joiden pohjalta alettiin keskustella läpi käytäntöjä turvalliseen betonin pumppaukseen. Pölyntorjunnan ja ergonomian työnäytöksessä hyödynnettiin Ramirent Finland Oy:n ja NCC Suomi Oy:n rakentamaa harjoitus-kohdetta. Lisäksi pölyntorjuntaa havainnollistettiin ulkona tapahtuneessa Hilti (Finland) Oy:n järjestämässä työnäytöksessä, miten laatan leikkaamisen tai pinnan hionnan voi tehdä pölyttömästi kohdepoistolla.
Lue lisää turvallisuustapahtumasta myös Talonrakennusteollisuus Itä-Suomen tiedotteesta.