
Perjantaina 7.9. vietettiin Työturvallisuuden harjoitusalueen (TTHA) kehittämispäivää, jonka tavoitteena oli edistää alueen sopimuskumppaneiden verkostoitumista keskenään sekä tutustuttaa kumppanit toistensa rasteihin. Päivään osallistui kolmisenkymmentä eri yhteistyötahojen edustajaa.
− Tällä hetkellä alueella on 33 sopimuskumppania ja valmiita harjoituskohteita eli rasteja on 28 kappaletta. Lisäksi aloitustilassa on kaksi infopistettä, kertoi TTHA:n projektipäällikkö Maarit Manninen. Nykyisiä rasteja kehitetään edelleen ja uusia on suunnitteilla.
TTHA-sopimuskumppanuuden ideana on, että organisaatiosta yksi tai useampi edustaja osallistuu Pelastusopiston järjestämään kouluttajakoulutukseen. Kouluttajakoulutuksen käyneet henkilöt voivat kouluttaa alueella omaa henkilöstöään itsenäisesti. Suurin osa sopimuskumppaneista on toteuttanut alueelle myös oman rastin tai rasteja joko yksin ja yhdessä muiden kumppaneiden kanssa. Jokaisesta rastista laaditaan koulutussuunnitelma ja ne ovat kaikkien alueella kouluttavien käytössä.
− Kannustan alueen käyttäjiä myös muiden kuin omien rastiensa hyödyntämiseen, painotti Skanska Talonrakennus Oy:n turvallisuuspäällikkö Matti Eronen puheenvuorossaan. Rastien koulutussuunnitelmien avulla voi minkä toimialan turvallisuuskouluttaja tahansa hyödyntää kaikkia alueen rasteja. Ja rastien yhteyshenkilöt antavat mielellään lisäperehdytystä. Mitä laajemmin aluetta käyttää, sen suurempi hyöty, korosti Eronen.
− TTHA:ssa mukanaolo on jo parantanut paitsi turvallisuuskäyttäytymistä yrityksessämme, se on nostanut myös yrityksen julkista profiilia, kertoi myyntipäällikkö ja ylempien toimihenkilöiden työsuojeluvaltuutettu Pekka Matilainen Voimatel Oy:stä. Matilainen totesi myös, että tietyt työturvallisuuden ongelmat ovat yhteisiä kaikille toimialasta riippumatta. Esimerkiksi liukastumiset ovat iso ongelma, mikä on tärkeä teema koulutuksissa.
TTHA mielletään toisinaan pelkäksi rakennuspuolen jutuksi. Näin ei kuitenkaan ole, vaan alueella on mukana useita eri toimialoja. Alue onkin jaettu toimialakohtaisiin lohkoihin, joita ovat rakentamisen ohella teollisuus, sähkö ja energia, infrarakentaminen ja kaivostoiminta, johtaminen, kauppa, palvelut ja vapaa-aika sekä yleinen työturvallisuuden lohko. Uusimpana tulokkaana alueelle on rakenteilla maa- ja metsätalouden turvallisuuteen liittyviä rasteja, jotka sijoittuvat olemassa oleville lohkoille.
− Maataloudessa sattuu paljon läheltä piti -tilanteita. Arvion mukaan joka 10. alan työntekijä joutuu vuosittain työtapaturman uhriksi. Maatalouden yritykset ovat yleisesti perheyrityksiä, joissa isännän sairasloma on riski yrityksen toiminnalle, mutta myös koko perheen toimeentulolle, kertoi Maa- ja metsätilojen turvallisuuden kehittämishankkeen (MATUKE) pääkouluttaja Kauno Voutilainen Savonia AMK:sta.
Tapani Hartikainen TTH Turvatapa Ky:stä korosti verkostoitumista TTHA-kouluttajien kesken. Laajasti alueen rastien hyödyntäminen antaa enemmän kuin se oma rasti. Jokaiselta rastilta löytyy jotakin, joka koskee kaikkia alueen käyttäjiä, korosti Hartikainen. Hartikainen toivoi myös, että eri kouluttajat osallistuisivat perehdytysmielessä toistensa järjestämiin koulutuksiin. Näin muidenkin rastit tulisivat tutuiksi. Ja tuodaan niitä työpäälliköiden ja hallitusten kokouksia TTHA-alueelle, niin saadaan yritysten johtokin entistä sitoutuneemmaksi alueen käyttöön, esitti Hartikainen.
Kehittämispäivän yhteisen osuuden jälkeen siirryttiin pienryhmissä rastikierroksille, joilla rastien rakentajien edustajat ja kouluttajat pääsivät kertomaan rasteistaan ja tutustumaan muiden rasteihin. Taisipa muutamia uusia yhteistyökuviotakin viritä TTHA:n hyödyntämiseksi. Palaute päivästä oli positiivista ja vastaavia tilaisuuksia tullaan järjestämään uudelleen.
Kuvia kehittämispäivästä:
Kuvaa klikkaamalla aukeaa isompi kuva