
Tapaturmapirua vastaan täytyy taistella jokaisella työmaalla ja toimistossa. Paljon on tehty turvallisuuden ja tuottavuuden puolesta, mutta paljon on vielä tekemättä. Näin uskallan väittää.
Ensimmäinen väite (ja varma tieto)
Työturvallisuus on muutakin kuin henkilökohtaiset suojaimet. Jokainen pystyy aina parantamaan omaa työsuoritustaan, myös minä. Paljon on meitä ”sormella osoittelijoilta”, mutta aika vähän on tekijöitä, jotka näyttävät oikeasti esimerkkiä, miten asiat tehdään käytännössä turvallisesti ja tehokkaasti. Me kaikki voisimme olla näitä henkilöitä. Tai ainakin meidän pitäisi olla. Eihän kukaan halua, että työmailla loukkaantuu tai pahimmillaan menehtyy henkilöitä.
Toinen väite (ja varma tieto)
Työturvallisuus on joko kunnossa tai sitten se ei ole. Itse ajattelen turvallisuudesta näin mustavalkoisesti. Ihmetyttää, miksi kaikki eivät puutu turvattomaan työskentelyyn? Riskinottamista sallitaan vielä liian paljon ja paljon on edelleen ns. hiljaista hyväksyntää. Mitä muuta lakia rikotaan yhtä paljon kuin työturvallisuuslakia? Pitääkö esimiesten tai turvallisuushenkilöiden olla paikalla koko ajan, että työt sujuvat turvallisesti ja tehokkaasti?
Omassa tehtävässäni turvallisuuspäällikkönä päätehtäväni on kehittää työnantajan ja työntekijöiden välistä yhteistyötä. Ajankäytöstäni pitäisi noin 80 % olla ”kansanvalistustyötä” eli kiertää työmaita ja keskustella turvallisuudesta. Loppuaika on varattu mm. tilastoille ja tapaturmien tutkinnalle.
Onko meillä oikeasti varaa tinkiä turvallisuudesta, työn suunnittelusta ja sen toteutuksesta? Turvallisuuden suunnittelu on mielestäni paras tuottavuuden työkalu, näin ollen tuottavuus ja turvallisuus kulkevat varmasti käsi kädessä.
Rakennusteollisuus RT ry:n jäsenyritysten yhteisenä tavoitteena on, että vuoteen 2020 mennessä työympäristöt ovat tapaturmattomia. Skanska Talonrakennus Oy Rakennusteollisuus RT ry:n jäsenyrityksenä tekee määrätietoista turvallisuustyötä rakennusalan työturvallisuuden kehittämiseksi ja tähtää koko rakennusalan johtavaksi yritykseksi työturvallisuudessa. Teemme jatkuvasti parannuksia tapaturmattoman työpaikan saavuttamiseksi ja keskeisimpänä asiana panostetaan työmaalla toimijoiden osaamiseen ja sen kehittämiseen.
Kolmas väite (ja varma tieto)
Mitään taikatemppuja turvallisuuden eteen ei tarvitse tehdä, asiat täytyy tehdä vain suunnitellulla tavalla. Näin varmistetaan erinomainen lopputulos niin taloudellisesti kuin laadullisesti ja siinä ohessa tulee turvallisuus, ihan huomaamatta.
Tiesitkö, että yksi tapaturma maksaa keskimäärin 8 500 euroa? Tapaturmia estämällä teemme siis työstämme tuottavampaa ja yrityksemme huomattavasti parempaa tulosta. Jos et osaa tai kerkiä, niin miksi et pyytäisi apua työturvallisuushenkilöstöltä? Pidetäänhän siis itsestä ja myös kaverista huolta.
Emme ole hävinneet tätä peliä vielä alkuunkaan, mutta emme ole vielä voittaneetkaan. Olemme kyllä matkalla hyvään suuntaan. Turvallisuus kehittyy yhteispelillä ja yhteistyöllä, muiltakin voi olla opittavaa. Yhteistyötä päästään tekemään myös Työturvallisuuden harjoitusalueen puitteissa, joka avaa uusia mahdollisuuksia työturvallisuuden kehittämiseen.